maandag 4 juni 2012

SITSEN

Jetteke Bolten,voormalig directeur van de Lakenhal in Leiden, wees mij op Sitsen - toen ik haar vorig jaar tijdens de Kunstroute in Leiden, vertelde dat ik aan het quilten was geslagen. In diverse musea in Nederland hangen namelijk antieke quilts uit de 17e of 18 eeuw, gemaakt van Sitsen. En dat kan Jetteke weten! Sitsen zijn handbeschilderde katoen stoffen die hun oorsprong hebben in de 17e en 18e eeuw. De Sitsen zijn oorspronkelijk geimporteerd door de VOC vanuit de oostkust van Afrika. Sitsen werden gebruikt voor het interieur en kleding vanwege hun motieven, zoals bloemen, levensbomen en andere vruchtbaarheidssymbolen (in  bijvoorbeeld Marken, Friesland, maar ook Koningin Wilhelmina droeg kleding van Sitsen).  Sitsen zijn alleen in Amsterdam verkrijgbaar!
Jullie begrijpen het: ik heb ook een quilt van Sitsen gemaakt met in het midden een antiek Nederland panel "palempore" Levensboom; het symbool van vruchtbaarheid en voorspoed.Ja mensen........ dat is wel even andere koek!

3 opmerkingen:

 1. zozo speciaal hoor! en er is ook een onlineshop: www.hindeloopen.com
  daar staan prachtige stoffen op zo te zien, ter inspiratie. Die kan je vanuit Tenerife bestellen! Veel plezier , leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. jeeeeeeeeeeeezzzzzzzz.... ans wat een werk
  en wat prachtig waw!! diepe buiging meis
  ik zie je snel dag liefie dikke kus e*

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ans, de Hema heeft nu - 25 juni - een 'quilt' in haar weekaanbiedingenboekje staan: kijk maar op de site www.hema.nl
  maar die ziet er lang niet zo mooi uit als die van jou.
  Gaat-ie nog wel een beetje mw. Dröge?

  BeantwoordenVerwijderen